Enkel als je gaat leven als een kluizenaar, kun je verkoudheden vermijden … maar daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van. Daarom vind je hier enkele tips die kunnen helpen verkoudheden te voorkomen. Ook wel fijn voor je eventuele huisgenoten en collega’s!
Omdat een correcte handhygiëne niet enkel helpt het coronavirus in te dijken, maar ook de verspreiding van verkoudheidsvirussen en andere virale infecties helpt te voorkomen, zetten we hier graag de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid voor een goede handhygiëne op een rij:
Leer kinderen reeds jong om geen handjes in hun mond te steken. Luchtweginfecties worden verspreid door virussen en bacteriën die tijdens het hoesten of niezen in de lucht verspreid worden. Verspreiding ervan wordt ook in de hand gewerkt bij contact met een besmet lichaamsdeel… voornamelijk de handen. Hoe sneller jonge kinderen een goede handhygiëne aanleren, hoe beter.
Een goede nies- en hoesthygiëne aanhouden, is eenvoudig:
Zorg voor een gezonde voeding om je weerstand een boost te geven
Gezonde voeding draagt, net zoals beweging, bij aan een goede gezondheid en weerstand. Langdurige voedingstekorten kunnen een negatief effect hebben op onze weerstand en zo de kans op infecties vergroten.
Eens je ziek bent, heeft het ook een negatieve invloed op je herstel. Door het verbeteren van je voedingspatroon kan je tekorten wegwerken en je afweersysteem bijspijkeren. Daardoor zal je weerstandsvermogen toenemen en de kans op infecties verkleinen.
Zorg voor voldoende beweging om je weerstand een boost te geven
Regelmatig in beweging zijn zou een normale werking van het immuunsysteem ondersteunen en het risico op luchtweginfecties lichtjes verlagen.