Verkoudheid

Druk in de weer met zakdoekjes, neussprays, hoestdrankjes en zuigtabletten? Aan het niezen, hoesten en proesten? Een lopende neus? Pijn in je keel, je longen? Dikke kans dat je een verkoudheid hebt! Maar wat doe je eraan en moet je ermee naar de dokter? Gemiddeld drie keer per jaar voelen we ons rot: keelpijn, hoofdpijn, gesnotter… Vooral in de herfst en winter komen we de virussen en bacteriën die een verkoudheid veroorzaken vaker tegen dan ons lief is.

Ook in de lente en de zomer is er de laatste jaren een opvallende toename van verkoudheden en waren deze ziektekiemen vrijelijk rond en besmetten ze wie ze kunnen besmetten. De ernst van de klachten varieert sterk van persoon tot persoon .

Oorzaken van verkoudheden
Verkoudheden worden in 90% van de gevallen veroorzaakt door virussen. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten virussen die verkoudheden veroorzaken, waarvan de rhinovirussen de meest frequente zijn. Vaak zijn er meerdere virussen tezelfdertijd aanwezig die de infectie veroorzaken. Een verkoudheid breekt door wanneer er een onevenwicht is tussen de aanvallende virussen en de lichaamseigen afweer. Dit komt vooral voor bij lichamelijke vermoeidheid, stress, slecht uitgebalanceerde voeding, chronische ziekte of zwakte.

Verkoudheidsvirussen

Verkoudheidsvirussen zijn virussen die je besmetten via druppeltjes in de lucht. Je raakt sneller besmet door die in te ademen dan door handen te schudden. Deze virussen hangen het hele jaar door in de lucht. Toch vieren ze in de winter hoogtij door de warme, gesloten ruimtes die slecht worden verlucht of geventileerd. Deze zijn een broeihaard voor virussen en werken besmetting in de hand.

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn mensen met een verzwakt immuunsysteem in de zomer net zo vatbaar voor virussen als in de winter. Gelukkig worden virussen dan wel minder snel overgedragen van persoon tot persoon.


VERKOUDHEID
  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Koorts
  • Hoesten

Symptomen van een verkoudheid
De klachten bij een verkoudheid treden gemiddeld 2 tot 3 dagen na besmetting op. De typische symptomen in de beginfase zijn keelpijn, vaak gepaard gaande met neusloop en soms ook koorts. Maar daar kunnen ook andere klachten zoals hoofdpijn bijkomen. De koorts verdwijnt meestal binnen een week maar een ‘hoestje’ kan veel langer aanhouden. Niet alle symptomen komen steeds bij iedereen voor. Bij de ene gaat het om hoesten en een loopneus, de andere heeft last van een verstopte neus. Welke symptomen je krijgt, hangt grotendeels af van je afweersysteem.

Een verkoudheid, ook wel acute virale rhinopharyngitis genoemd, start meestal met keelpijn, nasale symptomen en/of hoofdpijn. Hoest neemt pas later in het tijdsverloop de hoofdrol in. Symptomen pieken doorgaans na 2 à 3 dagen en duren gemiddeld 7 à 10 dagen. Bij zuigelingen en kleuters duurt het allemaal iets langer en spreken we eerder over 10 à 14 dagen. Sommige symptomen kunnen zelfs tot 3 weken aanhouden.

Fases van een verkoudheid
Veel mensen die last hebben van een verkoudheid ervaren dezelfde klachten. Wij hebben de fases van verkoudheid voor je verzameld:
  • Besmettingsfase (dag 1-2)
  • Beginfase (dag 3-4)
  • Uitziekfase (dag 5-6)
  • Eindfase (dag 7)


Het virus komt het lichaam via de neus binnen en wordt met het snot mee vervoerd naar de neuskeelholte. Het slijmvlies in de neuskeelholte is extra gevoelig voor het verkoudheidsvirus en daarom begint een verkoudheid meestal in de neuskeelholte, wat pijn of een rauw gevoel in de neuskeelholte geeft.

De infectie breidt zich daarna uit naar de voorzijde van de neus wat resulteert in andere klachten, zoals snotteren en neusverstopping en naar de rest van de keelholte waardoor keelpijn lager in de keel en hoesten ontstaan. Soms kan het ook zijn dat de stembanden ontstoken zijn waardoor heesheid ontstaat. Een enkele keer doen ook de lagere luchtwegen (luchtpijp, longen) mee waardoor ook benauwdheid kan ontstaan.

Goed om weten bij je verkoudheid

Zelfbesmetting bij verkoudheid

Iedere verkoudheid is anders. Dat komt doordat het virus zichzelf lichtjes wijzigt als het wordt overgedragen. Het ‘muteert’ eens het is overgedragen. Hierdoor kan jouw verkoudheid enkele dagen of weken later via diezelfde persoon terug bij jou belanden. Je lichaam herkent het virus niet meer en heeft dus ook geen antilichamen aangemaakt voor deze variant. Daarom is het, ook binnen het gezin, belangrijk om te letten op een goede hand- en hoesthygiëne. Anders kan een verkoudheid “in huis blijven hangen” omdat je telkens opnieuw elkaar besmet. Het is een glad virus waar iedereen nog lang regelmatig last van zal hebben.

Hoe word je verkouden?

Door het inademen van druppeltjes in de lucht die het virus bevatten of door contact met besmette voorwerpen waarbij de virussen vervolgens worden overgedragen via de handen naar de ogen, mond of neus.

Hoe vaak krijg je een verkoudheid?

Volwassenen krijgen gemiddeld 3 verkoudheden per jaar. Bij kinderen kan dit oplopen tot 10 à 14 verkoudheden per jaar.

Hoe lang duurt een verkoudheid?

Een verkoudheid duurt gemiddeld niet langer dan 7 à 10 dagen, sommige symptomen kunnen echter aanhouden tot 3 weken.

Waarom is het belangrijk om je verkoudheid te verzorgen?
Een onbehandelde verkoudheid kan in sommige gevallen tot complicaties leiden. We spreken dan over een surinfectie, een bijkomende ontsteking. De verkoudheid kan zich bijvoorbeeld verspreiden naar de paranasale sinussen waardoor rhinosinusitis ontstaat. Zorg dat je goed bent uitgerust, ga op tijd naar bed en werk je niet te pletter. Met de juiste ondersteuning en voldoende rust kom je al een heel eind. Hoe gezonder je levenswijze, des te groter is jouw weerstand tegen een eventuele bijkomende infectie.

Wanneer moet je naar de dokter?
Het is aangewezen om even bij de dokter langs te gaan als je kortademig bent, bij aanhoudende koorts, bij leverstoornissen van verschillende oorsprong. Ook als je heel veel slijm opgeeft (zeker als daar bloed bij wordt opgegeven) of de infectie niet binnen 1 week verbetert, is een bezoek aan je huisarts een must.


Kaloban® (Pelargonium sidoides EPs® 7630) is een traditioneel kruidengeneesmiddel voor gebruik bij verkoudheid, uitsluitend op basis van langdurig gebruik. Kaloban® siroop en druppels vanaf 1 jaar, Kaloban® tabletten vanaf 6 jaar. Kaloban® druppels bevat 12% ethanol: het toedienen aan kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moet worden beperkt. Voor het gebruik van Kaloban® druppels, bij kinderen tussen 1 en 2 jaar, is het advies van een arts of apotheker aangewezen. Kaloban® mag niet gebruikt worden in geval van ernstige leveraandoeningen. Gelieve vóór gebruik aandachtig de bijsluiter te lezen. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Buiten bereik en zicht van kinderen bewaren. Vraag raad aan uw apotheker. Registratiehouder: Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co KG. Vertegenwoordiger in België: Schwabe Pharma Belgium.